Ses teli felci tedavisi farklı şekillerde uygulanabilmektedir. Bu tedavi yöntemleri arasında ses terapisi, enjeksiyon laringoplasti, kapalı ses teli cerrahisi ve açık ses teli cerrahisi yöntemleri bulunmaktadır. Öncelikle hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve durumunun net bir şekilde öğrenilmesi gerekmektedir. Hastanın durumunun detayları öğrenildiğinde ise buna uygun tedavi yöntemlerine başvurulmaktadır.
İçindekiler
Tedavinin erken dönemde uygulanması oldukça iyi sonuçların elde edilmesine neden olabilmektedir. Bundan dolayı bir belirti fark edildiğinde mutlaka muayene edilerek durumun anlaşılması gerekmektedir. Yoksa ilerleyen dönemlerde daha ciddi sorunlara neden olabilmektedir. Kısacası erken teşhis hemen her hastalıkta olduğu gibi burada da büyük bir öneme sahiptir.
Ses Teli Felci Nedir?
Ses teli felci nedir? Gırtlakta iki adet ses teli bulunmaktadır. Bu ses telleri konuşma esnasında birbirine yaklaşarak temas etmektedir. Akciğerlerden gelen hava, ses telleri arasında titreşime neden olmaktadır. Böylelikle sonucunda ses ortaya çıkmaktadır. Ancak ses teli felcinde ses telleri hareket etmemektedir. Birbirlerine temas sağlayamamaktadır ve bunun sonucunda ses, solunum ve yutma sorunları ortaya çıkmaktadır.
Ses tellerinin hareketlerini sağlamakta olan sinirler beyinden çıktıktan sonra boyun ve göğüs kafesinden geçmekte ve belli bir yol almaktadır. Ardından ses tellerine ulaşmaktadır. Sinirlerin yol boyunca herhangi bir noktada hasar alması durumunda felç durumu gelişim göstermektedir.
Ses Teli Felci Neden Olur?
Ses teli felci neden olur? Baş boyun bölgesinde ya da akciğer bölgesinde gerçekleştirilmiş olan ameliyatlardan dolayı ortaya çıkabilmektedir. Özellikle tiroit ameliyatlarında sonra görülebilme ihtimali bulunmaktadır. Aynı şekilde beyin ve kalp cerrahisi sonrasında da meydana gelebilmektedir. Bunun dışında baş boyun ve akciğerde oluşan tümörden dolayı oluşum göstermektedir. Tümör zaman içerisinde bölgeye bası uygulamakta ve hasar vermektedir. Bundan dolayı da ses felci meydana gelmektedir.
İltihabi durumlardan dolayı ortaya çıktığı da bilinmektedir. Enfeksiyonlardan dolayı geçici bir süreliğine böyle bir durum ortaya çıkmaktadır. Ayrıca ilaca bağlı olarak ya da nörolojik sebeplerden dolayı da oluşabildiği bilinenler arasında yer almaktadır. Bir diğer nedeni ise beyin kanamasıdır. Beyin kanaması nedeniyle bazı hastalarda oluşum göstermektedir.
Ses Teli Felci Tedavisi Var mıdır?
Ses teli felci tedavisi var mıdır? Bu duruma genelde guatr ameliyatlarından sonra rastlanılmaktadır. Başarılı bir şekilde gerçekleştirilen ameliyatlarda bile geçici veya kalıcı bir şekilde görülme ihtimali bulunmaktadır. Felçlerin büyük bir kısmı genelde 6 ay içerisinde kendiliğinden iyileşme göstermektedir.
Ses teli felci oluştuğunda hemen ameliyat yapılmamaktadır ancak bu süreçte ses terapileri uygulanmaktadır. Eğer birkaç ay geçmesine rağmen iyileşme görülmemekte ise ameliyat yöntemine başvurulmaktadır. Ameliyat ise kapalı veya açık ameliyat şeklinde gerçekleştirilebilmektedir. Kısacası tedavisi bulunmaktadır fakat nasıl bir yol izlenileceği hastanın durumuna bağlı olarak değişim gösterebilmektedir.
Ses Teli Felci Nasıl Tedavi Edilir?
Ses teli felci nasıl tedavi edilir? Öncelikle hastanın detaylı bir şekilde muayene edilmesi ve buna göre planlamanın yapılması gerekmektedir. Hastada neden ses felci oluştuğunun öğrenilmesi ve bu durumun ne zamandan beri varlığını devam ettirdiğinin bilinmesi de gerekmektedir. Bu sayede daha uygun bir tedavi yöntemi uygulanabilmektedir. İlk olarak hasta çok uzun zamandır ses felci yaşamaktaysa ameliyat yoluna başvurulmaktadır. Ancak hastanın ses teli felci yakın bir zamanda oluşmuş ise hemen ameliyat düşünülmemektedir.
Yeni oluşan ses teli felcinde ses terapisi gibi yöntemlere başvurulması gerekmektedir. Eğer bu tarz yöntemler ile iyileşme sağlanmamış ve hiçbir düzelme olmamış ise cerrahi tedavi yöntemlerine başvurulması gerekli görülmektedir.